EEN BASIS VOOR ONTSPANNEN LEVEN & LEREN

Weet jij hoe je een 4jarige leert omgaan met nieuwe situaties? Achteraf gezien heb ik het per ongeluk ontdekt.

Als ik het met mijn klanten deel, zijn ze verrast. M.n. klanten (die net als ik) onveilig zijn gehecht of een onveilige jeugd hebben gehad. Als het begin van je leven onveilig was, kom je dat nl bij ieder nieuw begin in je leven wéér tegen.

Ik heb het ooit als kersverse moeder van Jose, orthopedagoge, geleerd. Ik belde haar moe en wanhopig op, omdat mijn kinderen slecht sliepen en ons ’s ochtends te vroeg wakker maakten.

Ze legde me uit dat veel gewoon gedrag is. En dat kun je trainen; doel bepalen + 3 weken de tijd nemen om in te trainen. Slapen is ook gedrag. En benadrukte ze: een kind dat zich veilig voelt, kun je álles leren! Veiligheid is dus het belangrijkste.

Leren is een beetje spannend (want nieuw), een beetje vertrouwd (want bekend) en een beetje leuk (want nieuwsgierig). Zie onderstaande afbeelding: met 1 been in je comfort-zone blijven, 1 been er buiten. Te grote stappen brengen je in de paniekzone.

Hoe deed ik dat? Na iedere kindervakantie (kort of lang), zei ik: morgen ga je weer naar school, dat is een beetje spannend, dan moet je weer wennen. Wat gaat je dan helpen?

❋ Je knuffel mee naar school. In de tas en als je wil, mag die er eventjes uit.
❋ Mama blijft x minuten en brengt je daarna naar de juf.
❋ We doen je lievelingstrui aan, etc.

Zo leerde ik ze dat spanning er bij hoort, niet op te lossen is, maar je wel goed voor jezelf kunt zorgen.

Ik schatte in dat het wennen 1-3 dagen duurt, dus de knuffel ging 3 dagen mee en dan klaar. Daarmee leerden ze dat het tijdelijk is, alleen in het begin. Kinderen geven overigens vanzelf aan als iets niet meer nodig is, ze (te) groot zijn.

In het begin dacht ik mee, later kwamen ze zelf met antwoorden. Toen mijn oudste na de zomer naar groep 3 ging zei hij uit gewoonte: “Als ik morgen weer naar school ga dan helpt het mij om?” (dacht even na) “Een koekje mee te krijgen ipv een fruithapje!”. Het antwoord maakte mij niet uit! Ik leerde hen een principe.

Daarom ging mijn zusje, toen ik al 30+ was, ooit mee naar mijn allereerste trainingsdag. Zij regelde de laptop en beamer, maar het was haar aanwezigheid dat het grootste verschil maakte.

Daarom gaat 1 van mijn klanten met haar gastmoeder samen nieuwe speelplekken ontdekken met/voor haar springerige buitenkinderen. Voor de gezelligheid, maar wij weten dat ze hiermee haar gevoel van veiligheid borgt.

Daarom overlegt 1 van mijn klanten eerst met een ervaren collega. Even sparren, maar wij weten dat hij hiermee zijn gevoel van oké kan ontvangen en daarna aan de slag kan.

Geef jezelf als volwassene toestemming: om voor je eigen veiligheid te zorgen, te ontdekken én doen wat helpt en kleine stapjes te nemen.

Zo doe je nieuwe ervaringen op, vergroot je je gevoel van veiligheid, kun je beter ontspannen en navigeer je steeds makkelijker door nieuwe situaties.

Andere berichten die je misschien ook wel de moeite waard vindt

ALTIJD ZELFKRITIEK

ALTIJD ZELFKRITIEK - Ken je dat? In iedere situatie voortdurend jezélf onder de microscoop leggen: wat heb ik verkeerd...

HOE WIN JE EEN HANENGEVECHT?

HOE WIN JE EEN HANENGEVECHT - "In mijn MT zitten alleen maar haantjes. Ik kom er niet tussen, dus hou mijn mond. Mijn...