DE KUNST VAN HET AANVOELEN

AANVOELEN – Hoop jij wel eens dat een ander je aanvoelt? Zonder dat je iets hoeft te zeggen, weet de ander wat je fijn vindt, word je verrast met iets wat je graag wil (hebben) of heeft de ander door dat je moe bent, koffie of een knuffel nodig hebt.

Een goede vriendin vertrouwde het me toe, nadat onze vriendenkring haar had verrast. “Stiekem hoopte ik dat ooit een keer mee te maken. Dat ik niet zélf mijn verjaardag hoef te vieren, maar dat het wordt georganiseerd.” Dat maakte de actie extra waardevol. Ze voelde zich gezien. En ontzorgt.

Van tijd tot tijd doen we het voor een ander, ontvangen we het zelf.

In het begin van mijn huwelijk hoopten mijn man en ik dat we aan een half woord genoeg hadden. Niet wetende dat die ervaring hoort bij volwassen huwelijken. Het werkte niet; we leerden delen en verwoorden wat we voelen, willen en nodig hebben. Nu we langer getrouwd zijn, lukt het wel. Of in ieder geval vaker.

Het wordt een probleem als we denken iedereen altijd aan te moeten voelen. Tig prikkels, gevoelens en info uit de omgeving op te pikken. Doodop te zijn. Het niet uit te kunnen zetten. #overprikkeld

Hoogsensitief noemen we dat tegenwoordig. Overgevoelig heette dat vroeger. Beiden veel te zwart-wit, want het ligt genuanceerder. De ene mens is gewoon gevoeliger dan de ander. Sensitiever. Meer/minder gericht op mensen of sfeer. Het kan een gave zijn, leer er dan mee werken.

Het klopt echter niet:
✷ als het een last is
✷ als je veel voelt, maar niet weet wat je zélf voelt
✷ als je overprikkeld raakt door je omgeving
✷ als je info oppikt waar je niets mee kunt of niet verantwoordelijk voor bent
✷ als je de neiging hebt de verantwoordelijkheid van de ander over te pakken
Dan heb je grenzen nodig.

Voor die mensen is het goed nieuws dat aanvoelen alléén hoort bij de leeftijd van 0 – 12 jaar. Aanvoelen is nl:
✷ ik huil en mijn ouders weten wat er mis is en ondernemen actie
✷ ik heb het koud, dus mijn kind moet een jas aan

In die 12 jaar leer je idealiter van je ouders wat je voelt en nodig hebt, zodat je daarna zelf weet wanneer je buiten een jas aan moet doen.

Dus kijk even rond in je netwerk, voor wie je dat concreet nog AAN moet zetten. En de rest valt af. Geef die het vertrouwen dat ze zélf kunnen praten en het anders (alsnog) gaan leren. En zet die antennes in voor jezelf: dan leer je je eigen gevoelens en behoeftes signaleren en daar adequaat op te reageren. #dagcodependency

En ga genieten van je sensitiviteit! Zo hebben wij gisteren ons nieuwe, gouden, velours dekbed uitgepakt. #athometender Zó heerlijk zacht! En als verrassing de 1persoons op het bed van mijn jongste gedaan, omdat hij dat zó kan waarderen. #knuffeligheid

En een oudroze voor mijn lieve schoonmaakster besteld, die net jarig is geweest. En vanwege oorlog en mishandeling naar ons land is gevlucht. Om haar er aan te herinneren dat ze ook gewoon een vrouw is, die houdt van knuffels en zachtheid.

Andere berichten die je misschien ook wel de moeite waard vindt

ALTIJD ZELFKRITIEK

ALTIJD ZELFKRITIEK - Ken je dat? In iedere situatie voortdurend jezélf onder de microscoop leggen: wat heb ik verkeerd...

HOE WIN JE EEN HANENGEVECHT?

HOE WIN JE EEN HANENGEVECHT - "In mijn MT zitten alleen maar haantjes. Ik kom er niet tussen, dus hou mijn mond. Mijn...